Scopul lucrarilor de foraj geotermal este realizarea de foraje in care pot fi amplasate sonde termice de sol.

Caldura naturala a pamantului este captata de un sistem de tevi de plastic ingropate, prin care circula un fluid, de obicei un amestec de apa cu antigel. In timpul iernii, fluidul absoarbe energia pamantului si o transporta în cladire. In interior, pompele de caldura concentreaza caldura si o distribuie la o temperatura mai mare. Vara, procesul este inversat, excesul de caldura din cladire este extras de pompa de caldura si dispersat in pamant. Pentru a mari eficienta sistemului, excesul de caldura din cladire, in loc sa fie trimis in pamant, este folosit la producerea apei calde menajere absolut gratis. 
Avand în vedere ca solul la o adâncime de 180 cm are o temperaturã între 8 si 12°C pe tot parcursul anului, consumul de energie este redus deoarece sistemele geotermale extrag energia dintr-o sursa cu temperatura moderata.

Pompa de caldura APA-APA are ca principiu extragerea apei dintr-o panza freatica de regula cu temperatura constanta 12-14 grade.
Pentru captarea energiei din panza freatica sunt necesare cel putin 2 foraje, unul pentru extractie iar celalalt pentru deversarea apei din pompa de caldura. Avand o vasta experienta in domeniu, am constatat ca acolo unde gasim cantitate mare de apa, apar probleme cu deversarea ei din cauza nivelului ridicat a apei. In acest caz se recomanda executarea mai multor foraje de mica adancime pentru a se putea deversa cantitatea de apa folosita de pompa de caldura. Este foarte important ca debitul sa se mentina tot timpul anului!

Pompa de caldura SOL-APA este de fapt sistemul cel mai fiabil din cele 2 sisteme de colectare a caldurii.
Pentru captarea energiei din sol se fac unul sau mai multe foraje in functie de necesarul de caldura (kw termici) pentru constructia in cauza, distanta intre foraje fiind de minim 10 ml. Dupa executia forajelor se introduce un colector din polietilena prin care va fi recirculat un agent termic. Acest lichid se pompeaza in sol prin aceste circuite, la o temperatura de 4-5 grade, apoi lichidul parcurge traseul de tevi dispuse in sol astfel incalzindu-se la circa 12-14 grade, agentul recirculat transportand energia captata catre schimbatorul de caldura .
O alta proprietate importanta a acestui tip de pompe este aceea ca au capacitatea de a raci casa pe timpul verii. In cazul racirii, caldura este preluata din incapere de catre sistemele de distributie a energiei din pereti, pardoseala sau ventiloconvectoare si transferata in pamant.

Costul unor astfel de foraje variaza in functie de sistemul de colectare, zona, numarul de foraje, adancime, diametrul colectoarelor. In pret este inclus executia forajului, furtunele colectoare cat si introducerea acestora in foraje, sudurile electrofuzibile, introducere geosolid, teste de presiune.